Links rijden op vakantie

Moet u binnenkort links rijden? Dit vergt een grote aanpassing aan uw verkeerssituatie. Zorg dat u goed voorbereid bent om schade te voorkomen. Lees meer!

Links rijden: help, ik rijd aan de ‘verkeerde’ kant!

Heeft u een vakantie geboekt in een land waar de mensen links rijden? Misschien gaat u wel op autovakantie naar Engeland of een rondreis maken door Australië. Of misschien moet u voor een zakenreis met de auto op pad.

Links rijden vraagt een grote aanpassing van u. Niet alleen rijdt u aan de ‘verkeerde’ kant van de weg, u wordt ook nog eens gevraagd om verkeerssituaties anders in te schatten. Om schade te voorkomen is het belangrijk dat u goed bent voorbereid. Waar moet u op letten als u links moet rijden?

Waar rijden ze links?

De bekendste landen, voor ons Europeanen, waar links wordt gereden zijn natuurlijk Engeland en Ierland. In de rest van de wereld zijn het voornamelijk oude koloniën van het Verenigd Koninkrijk waar men links rijdt. Andere grote landen waar men links rijdt zijn: Japan, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, India, Singapore, Thailand en Kenia. Met Pechhulp Buitenland bent u met pech verzekerd in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe bereidt u zich voor op links rijden?

Links rijden is wennen voor de onervaren linksrijder. Daarom heeft Allsecur de volgende tips voor u op een rijtje gezet:

  • Vraag uw medepassagiers u er regelmatig aan te herinneren dat u links moet rijden.
  • Heeft u een huurauto? Het stuur zit dan rechts en u moet dan met links schakelen. Probeer dit van te voren even op een parkeerplaats te oefenen.
  • Controleer, voordat u gaat rijden, de verschillen in verkeersregels in het specifieke land.
  • Gebruik een navigatiesysteem, deze geeft aan (in km) hoe hard u mag rijden en in welke richting u rotondes moet nemen.
  • Plan uw route van te voren, zodat u zich goed op de weg kunt concentreren.
  • Probeer schrikreacties te vermijden. Uit gewoonte gaat u dan vaak weer rechts rijden.

Het belangrijkste is gewenning. Bereid u dan ook zo goed mogelijk voor. Zo voorkomt u eventuele schade aan uw auto. Gaat u met uw eigen auto op reis en heeft u passagiers in de auto? Sluit dan een inzittendenverzekering af. Zo weet u zeker dat u en uw passagiers goed verzekerd zijn in het geval van schade.