Aquaplaning, wat moet u doen?

Ongelukken door aquaplaning voorkomen? Houd uw banden in goede staat en zorg dat u goed voorbereid bent. Allsecur vertelt u er meer over.

Wat moet u doen bij aquaplaning?

Als het heel erg hard regent kunt u last krijgen van aquaplaning. U verliest door water op de weg grip en de macht over het stuur. Wat is aquaplaning precies? En hoe kunt u aquaplaning voorkomen? Allsecur geeft u handige tips.

Wat is aquaplaning precies?

Aquaplaning komt voor als er een laag water op het wegoppervlak ligt. Als u daar vervolgens met uw auto overheen rijdt, hoeft er niet iets aan de hand te zijn, maar dit kan wel vervelende gevolgen hebben. Als er een laag water wordt opgebouwd tussen het wiel en het wegoppervlakte bijvoorbeeld. Mocht dit gebeuren, dan verliest u grip en reageert de auto niet meer op de besturing, dit heet aquaplaning. Als er water op de weg ligt, moet u extra opletten, de auto verliest dan namelijk altijd wel enige grip. Als het wiel (en het profiel daarvan) meer water te verwerken krijgt dan dat deze kan hebben dan ontstaat aquaplaning. De wielen worden als het ware van de weg gelift door het water en de frictie tussen de wielen en het wegoppervlak valt weg.

Verklein de kans op aquaplaning

Aquaplaning is niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een aantal preventiemaatregelen die u kunt nemen om de kans erop te verkleinen:

  • Zorg altijd voor banden met een goed profiel, met een voldoende bandenspanning en smalle en niet versleten banden;
  • Verminder uw snelheid;
  • Probeer grote plassen water op de weg te vermijden.

Het herstellen van aquaplaning

De controle proberen te herstellen als u aan het aquaplanen bent kan juist een tegenwerkend effect hebben. Als u niet in een bocht rijdt, kan het voldoende zijn als u uw snelheid vermindert. Probeer hierbij zo min mogelijk te sturen. Als u teveel stuurt, kunt u gaan slippen. Het is nog moeilijker om uit die situatie te herstellen. Probeer tijdens aquaplaning zo min mogelijk te remmen. Mocht dit niet mogelijk zijn, zet u dan schrap voor mogelijke ongecontroleerde bewegingen van uw auto.

Wat moet u doen als uw auto toch in de slip komt bij aquaplaning?

Mocht de auto toch in de slip komen, dan kunt u op de volgende manieren proberen uw grip te herstellen:

  • Stuur richting de slippende kant tot de achterwielen grip terug krijgen.
  • Stuur snel terug naar de andere kant van de auto om de auto weer recht te krijgen.

Het beste wat u kunt doen is eerst richting de slippende kant te sturen, totdat de achterwielen hun grip terugkrijgen. Vervolgens moet u snel terugsturen naar de andere kant om de auto weer recht te krijgen.