Smartphones in het verkeer

Het gebruik van smartphones in het verkeer is levensgevaarlijk. Het leidt u ontzettend af. Allsecur heeft alle feiten voor u op een rijtje gezet.

Levensgevaarlijk: het gebruik van smartphones in het verkeer

Het is waarschijnlijk ontzettend verleidelijk: toch nog dat ene whatsapp-bericht of facebook bericht lezen als u in de auto zit. Het is niet alleen verleidelijk, maar ook ontzettend gevaarlijk. Verschillende (inter)nationale onderzoeken tonen aan dat steeds meer mensen, vooral jonge bestuurders, gebruik maken hun smartphone terwijl zij achter het stuur zitten. Dit is niet alleen verboden, maar ook levensgevaarlijk!

In de afgelopen jaren is het gebruik van smartphones explosief toegenomen. Inmiddels zijn er in ons kleine landje al meer dan 8 miljoen smartphones in gebruik. Niet gek dat deze nu ook meer in het verkeer worden gebruikt. Toch blijkt uit onderzoek dat hierdoor jaarlijks tientallen doden vallen in het verkeer. Verschillende bedrijven hebben inmiddels al een niet-bellen beleid voor in de auto opgesteld. Werknemers mogen hierdoor geen gebruik maken van hun telefoon in het verkeer. Worden ze handsfree gebeld, dan dienen ze te vermelden dat zij aan het verkeer deelnemen en later terugbellen. Leuk voor de zakelijke bestuurder, maar wat kunt u als gewone automobilist doen om niet verleid te worden uw smartphone in de auto te gebruiken?

De gevolgen van het gebruik van smartphones in het verkeer

Hoe kunt u de verleiding weerstaan om uw smartphone te gebruiken in het verkeer? Allereerst is het gebruik van uw mobiele telefoon of smartphone verboden in de auto. De boete die hier op staat is meer dan € 200. Amerikaans en Australisch onderzoek wijst uit dat sms’en en het gebruik maken van andere social media het rijgedrag op verschillende manieren beïnvloedt:

  • Het leidt tot meer koersveranderingen;
  • Er wordt meer van de weg af gekeken;
  • Het sturen en reageren wordt minder bij bestuurders;
  • Ook zorgt het voor het voor een hogere taakbelasting, waardoor de concentratie vermindert.

Al deze factoren verhogen het risico een ongeval te veroorzaken of krijgen. Dit risico wilt u natuurlijk niet lopen. Voor uw eigen veiligheid en uw opgebouwde schadevrije jaren. Allsecur adviseert u dus om uw telefoon of smartphone te laten liggen als u de auto in stapt.