Herken gevaarlijke autogeuren

Herkent u de geur van gevaarlijke auto geuren? Weet wat u moet doen als u opeens een vreemde geur in uw auto ruikt.

Vreemde en gevaarlijke auto geuren

Het klinkt misschien gek: ‘gevaarlijke auto geuren’. Toch is het zeker iets wat vaker voorkomt. Weet u wat u moet doen als u opeens een vreemde geur in uw auto ruikt? Dit kan namelijk een teken zijn dat er iets mis is met of in uw auto en dat kan gevaarlijk zijn. Allsecur legt u daarom graag uit wat u moet doen als uw auto een bepaalde geur afgeeft.

Herken de verschillende (gevaarlijke) auto geuren

Het kan zijn dat u in uw auto ineens vreemde geuren ruikt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de belangrijkste even voor u op een rijtje gezet:

  • Schimmel en bacteriën: Als u een sterk muffige geur ruikt als u de airconditioning aanzet, dan is dit waarschijnlijk doordat er schimmel in de ventilatiekanalen van de auto zit. Vaak is dit bij oudere auto’s erger, omdat schimmels en bacteriën in oude auto’s meer kans hebben gehad zich te ontwikkelen. Dit probleem is op te lossen door een antibacteriële behandeling te gebruiken in de leidingen van uw airconditioning.
  • Gaslek: Ruikt u een gaslucht en komt deze lucht telkens terug als u de auto start? Dan heeft de auto hoogstwaarschijnlijk een gaslek. Vooral als u de ventilatie of airconditioning aanzet ruikt u deze lucht heel sterk. De oplossing? Repareer het lek. Check eerst waar het lek zit, dit kan in de buurt van de motor zijn, bij de O-ringen in het motorcompartiment. Check daarnaast de uitlaatpijpen en uitlaatdemper, misschien zitten daar een aantal gaatjes in die een gaslek veroorzaken.
  • Vieze luchtfilters: Het niet schoonmaken van de luchtfilters van uw auto kan ook vreemde geuren in de auto geven. Luchtfilters verzamelen namelijk al het vuil, stilstaand water, stof en andere viezigheid. Om dit op te lossen is het belangrijk uw luchtfilters regelmatig te verwisselen.
  • Antivries: Als u een zoete geur ruikt uit uw koelingssysteem, dan moet u deze zo snel mogelijk laten controleren. Deze zoete geur komt namelijk uit het giftige ethyleen glycol, wat ook wel antivries wordt genoemd. Dit lek kan voortkomen uit de verwarmingselementen, buizen, het koelsysteem of de radiator.
  • Brandlucht: Toch wel een van de belangrijkste kenmerken dat er iets in brand staat. Als u dit ruikt kunt u het beste even stoppen en uw auto volledig controleren. Zo weet u zeker dat er niets ernstig aan de hand is. Een brandlucht kan bijvoorbeeld ontstaan als u grootlicht kortsluiting maakt of u met de handrem wegrijdt.