Wat te doen bij een ongeluk?

Als u getuige bent van een auto ongeval wilt u natuurlijk helpen! Maar weet u eigenlijk wel hoe? Allsecur geeft u een stappenplan.

Wat te doen als u getuige bent van een ernstig auto-ongeluk?

Betrokkenheid bij een ongeluk is vaak een grote schok voor iedere automobilist. Een auto-ongeluk voorkomen is alleen niet altijd mogelijk. Getuige zijn van een ongeval kan ook traumatisch zijn. Weet u wat u moet doen, als u een ongeluk ziet gebeuren en als enige getuige in de buurt bent?

U weet nooit hoe u zult reageren. Wie weet raakt u wel verlamd van de schrik of rijdt u door. Het is daarom goed om goed voorbereid te zijn. Mocht u in de toekomst getuige zijn van een ongeval, dan kunt u medeweggebruikers helpen.

Het pechhulp stappenplan

Wij willen u graag helpen de juiste keuzes te maken als u getuige bent van een ongeval. Allsecur adviseert u de volgende stappen te volgen:

  • Schat allereerst de situatie in: Wat is er gebeurd en wat kunt u doen? Zo kunt u bijvoorbeeld zorgen dat u omstanders vraagt te helpen.
  • Bel direct het alarmnummer 112 . Hiervoor moet u goed op een rijtje hebben waar u bent, wat er is gebeurd en hoe de betrokkenen er aan toe zijn. Zodat u dit snel en duidelijk kunt doorgeven aan de hulpdiensten.
  • Bied waar mogelijk eerste hulp (als u in het bezit bent van een EHBO diploma). Help bij verstikking de luchtwegen vrij te maken en zorg dat de persoon geen ademstilstand krijgt door mond-op-mond beademing te geven. Als er sprake is van een hartstilstand probeer de persoon dan mond-op-mond beademing en een hartmassage te geven. Bij hevige bloedingen kunt u proberen druk uit te oefenen op de wond door een prop of doek erop te drukken. Heeft u zelf geen ervaring met het verlenen van eerste hulp? Vraag dan aan de omstanders of zij wel kunnen helpen.
  • Verplaats de gewonden niet, tenzij de auto dreigt te ontploffen.
  • Maak foto’s van het ongeval, dit kan handig zijn voor de politie en de autoverzekering van de betrokkenen.

Als u bij een ongeval betrokken bent, bent u bij wet verplicht om eventuele gewonden te helpen. Als omstander heeft u slechts een morele plicht. Probeer daarom altijd te doen wat u kunt, mocht u getuige zijn van een ongeval.