Rijden met een aanhanger

Gaat u met een aanhanger de weg op? Dan gelden er andere verkeersregels. Waar moet u allemaal rekening mee houden in het verkeer?

Andere verkeersregels bij het rijden met aanhanger

Gaat u met een aanhangwagen of een ander soort aanhanger de weg op? Dan gelden er andere verkeersregels. Waar moet u rekening mee houden? Met welke aanhangers mag u rijden? En hoe zit het met de lading? Allsecur vertelt u er graag meer over.

Welke aanhangers zijn toegestaan in het verkeer?

In de meeste gevallen is een rijbewijs B voldoende om met een aanhanger te rijden. Dit rijbewijs volstaat als het totale gewicht van de aanhanger minder is dan 750 kg, maar ook als het totale gewicht van de combinatie (auto en aanhanger) onder de 4.250 kg zit. In andere gevallen moet u een rijbewijs BE hebben. Het gewicht en maximale laadvermogen vindt u op het kentekenbewijs van de auto en de aanhanger.

Maximumsnelheid voor aanhangers

Voor aanhangers gelden andere maximumsnelheden. Binnen de bebouwde kom mag u gewoon 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Rijdt u met een aanhangwagen met een gewicht tot 3.500 kg, dan geldt er op de autoweg en autosnelweg een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Vanaf 3.500 kg is de maximale snelheid daar 80 kilometer per uur.

Regels voor belading van aanhangers

Uw lading mag niet zwaarder zijn dan aangegeven op het kentekenbewijs van de aanhanger. Aan de zijkant mag uw lading maximaal 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag uw lading maximaal 1 meter uitsteken. Anders moet u er een markeringsbord aan vast maken. Met zo’n bord mag uw lading maximaal de helft van de lengte van uw aanhanger uitsteken, met een maximum van vijf meter.

Als u met een aanhanger rijdt is uw autoverzekering bij Allsecur gewoon geldig. Ook bij de aanvullende dekkingen Pechhulp, Rechtsbijstand en onze Inzittendenverzekering is uw aanhanger meeverzekerd, als deze aan uw auto vastzit.