Regels binnen een erf

Binnen een erf gelden specifieke verkeersregels, waar u als automobilist rekening mee moet houden.

U rijdt een erf binnen, weet u welke verkeersregels er gelden?

Een erf (vroeger woonerf) is een speciaal onderdeel van de openbare weg. U mag er als automobilist komen, maar voetgangers en fietsers voeren er de boventoon. Hoe herkent u een erf? Wat mag wel en wat mag niet op een erf? En welke verkeersregels gelden er? Allsecur vertelt u graag meer over de verkeersregels binnen een erf.

Wat is een erf?

Het concept woonerf is in de jaren zestig in Nederland ontstaan en groot geworden in de jaren zeventig en tachtig. Het is een autoluwe plek, waar kinderen de ruimte krijgen om te spelen en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. Ook in andere landen is dit idee ondertussen aangeslagen.

Oorspronkelijk is een woonerf een doodlopende weg, waar alleen auto’s komen die het erf als bestemming hebben. Tegenwoordig zijn vaak ook doorlopende wegen omgebouwd tot erf. De in- en uitgangen zijn dan verhoogd. U herkent een erf aan zijn eigen verkeersborden.

Verkeersregels op een erf

Een erf heeft zijn eigen specifieke regels. Hier moet u als automobilist rekening mee houden.

  • U mag op een erf alleen stapvoets rijden. Dit betekent niet harder dan 15 kilometer per uur.
  • U mag uw auto op een erf alleen op plekken parkeren die als parkeerplaats zijn gemarkeerd.
  • Het erf is een plek voor kinderen, voetgangers en fietsers. Zij mogen het erf over de volle breedte gebruiken en hebben altijd voorrang.
  • Wanneer u het erf verlaat moet u voorrang verlenen aan alle andere verkeersdeelnemers.

Weet als automobilist uw rol binnen een erf. Erven zijn het terrein van voetgangers en fietsers. Als u zich aan de regels houdt dan is een erf voor iedereen een fijne plek.