Verschillen in snelheid

Let altijd goed op de maximumsnelheden. Rijdt u te hard en gebeurt er een ongeval, dan heeft dit gevolgen voor uw autoverzekering en de dekking hiervan.

Waar geldt nu welke maximumsnelheid?

In Nederland maken we onderscheid tussen autowegen en snelwegen. Hierbij horen de maximumsnelheden van 130 km/u (eventueel met tijdslimiet) en 100 km/u, tenzij anders staat aangegeven. Op veel snelwegen in Nederland geldt echter nog steeds de maximumsnelheid van 100 km/u of 120 km/u. Voor verschillende voertuigen (grotere of met aanhanger) gelden echter andere snelheidslimieten.

Maximumsnelheden op snelwegen en autowegen

Type voertuig Snelweg    Autoweg
Personenauto, bestelauto’s en motoren 130 km/u    100 km/u
Vrachtwagens en autobussen 80 km/u    80 km/u
T-100 bussen 100 km/u    100 km/u
Camper afgeleid van vrachtauto (zwaarder dan 3500 kg) 80 km/u    80 km/u
Personenauto’s, bestel auto’s, T-100 bussen (met aanhanger lichter dan 3500 kg) 90 km/u    90 km/u
Personenauto’s bestelauto’s, t-100 bussen (met aanhanger zwaarder dan 3500 kg) 80 km/u    80 km/u
Vrachtauto’s en autobussen met aanhanger 80 km/u    80 km/u

Let altijd goed op de maximumsnelheden, deze zijn er niet voor niets. Voor uw veiligheid en die van uw medeweggebruiker is het belangrijk dat u deze aanhoudt. Reed u veel te hard en gebeurt er een ongeval, dan heeft dit gevolgen voor autoverzekering en de dekking daarvan.

Wat moet u doen bij een aanrijding op de snelweg?

Een aanrijding gebeurt regelmatig op een snelweg. Het is dan niet zo eenvoudig om zomaar stil te gaan staan. Ervan uitgaande dat er niemand gewond is, rijdt u samen naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats of tankstation. Daar vult u vervolgens samen het schadeformulier in.

Een overtreding van de maximumsnelheid in het buitenland

Heeft u door een overtreding van de maximumsnelheid een ongeluk veroorzaakt? Dat is erg vervelend! Probeer dan goed te informeren naar de verkeersregels die gelden voor het land waar u zich bevindt. In het buitenland gelden namelijk weer andere verkeersregels dan in Nederland. Zo weet u zeker aan welke regels u zich moet houden. Allsecur is bij schade in het buitenland bereikbaar via +31 (0)88 548 5000.