Mistlampen gebruiken

Als automobilist is het moeilijk om te bepalen welke verlichting op welk moment gewenst is. Wij geven u handige tips voor het gebruik van mistlampen.

Mistlampen: wat doen ze en wanneer gebruikt u ze?

Automobilisten vinden het soms moeilijk te bepalen welke verlichting op welk moment gewenst is. Welk autolicht u moet of mag voeren verschilt per situatie. Vooral mistlampen roepen vragen op. Wanneer mag u ze aan doen en wanneer mag dat niet? Allsecur vertelt u graag meer over het gebruik van uw mistlampen in het verkeer en geeft u tips.

Wat doen mistlampen en wanneer mag ik ze gebruiken?

Bij hevige mist is uw zicht beperkt. Uw mistlampen aan de voorzijde helpen u beter te zien. Dankzij de mistlamp(en) aan de achterzijde wordt u beter gezien. Omdat de achterste mistlampen fel rood schijnen, kunnen ze voor een remlicht aangezien worden. Om verwarring te voorkomen is er aan de achterkant daarom maar één mistlamp.

Wanneer mag u uw mistlampen gebruiken? U mag uw mistlampen aan de voorzijde alleen gebruiken bij zeer slecht zicht door mist, sneeuwval of regen. De richtlijn hiervoor is zicht minder dan 200 meter. Uw achterste mistlampen mag u alleen gebruiken als het zicht minder dan 50 meter is. U mag ze niet gebruiken bij zware regenval, alleen bij mist en sneeuw.

Hoe schat ik als autobestuurder mijn zicht in bij mist?

Buiten de bebouwde kom bieden hectometerpaaltjes uitkomst om uw zicht te bepalen. Maar het kan eigenlijk nog makkelijker. Kunt u uw voorligger zien? Dan kan uw achterligger u ook zien en kunt u uw mistlampen achter uit laten.

Boete voor verkeerd gebruik van mistlampen

De politie treedt met name op als u uw achterste mistlamp(en) verkeerd gebruikt. De achterste mistlampen kunnen uw achterliggers verblinden en het lijkt alsof u remt. Dit levert gevaarlijke situaties op. De boete voor verkeerd gebruik van uw mistlampen is 140 euro.

Ook al gebruikt u uw mistlampen op de juiste manier, een ongeluk is niet altijd te voorkomen. Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn. Uw autoverzekering berekenen en afsluiten is bij Allsecur in een paar simpele stappen geregeld.