Motorrijtuigen-
belasting

Motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, wordt geheven over het bezit van uw auto. Maar hoe wordt het berekend en hoe kunt u erop besparen?

Motorrijtuigenbelasting in Nederland

Iedere autobezitter is verplicht om in Nederland wegenbelasting te betalen. Officieel heet de wegenbelasting motorrijtuigenbelasting, want de naam wegenbelasting zou kunnen suggereren dat alleen autobezitters die op de weg rijden de belasting moeten betalen. Echter, moeten alle personen die een auto bezitten deze wegenbelasting betalen.

Iedereen die een auto bezit moet dus motorrijtuigenbelasting betalen. Ook is het in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hoewel iedereen deze belasting betaalt, kan de hoogte van de belasting wel per auto verschillen.

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting ook wel houderschapsbelasting (HSB) of Wegenbelasting genoemd, wordt geheven over het bezit van uw auto. Hoeveel u rijdt heeft geen invloed op de hoogte van het bedrag dat u moet betalen. De motorrijtuigenbelasting wordt geïnd door de Belastingdienst.

Berekenen van wegenbelasting

Het bedrag dat u moet betalen hangt af van de volgende factoren:

  • Gewicht van uw voertuig;
  • Type voertuig (personenauto, vrachtauto, autobus);
  • Zakelijk gebruik of privégebruik;
  • Het soort brandstof;
  • De provincie waarin u woont;
  • De leeftijd van uw voertuig;

De provincie waarin u woont hangt samen met 'provinciale opcenten'. Dit is een extra bedrag dat wordt geheven voor de provincie waarin u woont. Oorspronkelijk is dit ingevoerd voor de aanleg en het onderhoud van wegen in de provincie. Benieuwd wat u moet betalen? Op de site van de Belastingdienst kunt u uw belastingtarief berekenen.

Besparen op uw motorrijtuigenbelasting

Het is moeilijk om onder het betalen van wegenbelasting uit te komen. Alleen voor oldtimers ouder dan 40 jaar en zuinige auto’s die minder dan 50 g/km CO2 uitstoten hoeft u geen belasting te betalen. Besparen op uw autoverzekering is veel gemakkelijker. Sluit deze af bij Allsecur en u bent verzekerd van een goede dekking tegen een scherpe prijs. Onze autoverzekeringen sluit u eenvoudig online af.