Overwegen in het verkeer

Een aanrijding met een trein wil natuurlijk niemand. Belangrijk dus om de verkeersregels rond overwegen te kennen. Waar moet u als automobilist op letten?

Alle verkeersregels rond overwegen in het verkeer

Een aanrijding met een trein wil natuurlijk niemand. Als er bij een spoorwegovergang een ongeluk gebeurt, dan gaat het meestal goed mis. Het niet opvolgen van de regels is vaak de oorzaak bij een aanrijding met een trein. Belangrijk dus om deze verkeersregels rond overwegen te kennen. Hoe herkent u een spoorwegovergang? Waar moet u als automobilist op letten als u een spoorweg oversteekt?

Welke soorten overwegen zijn er?

Er zijn drie soorten overwegen. De meeste spoorwegovergangen zijn actief beveiligd. Deze overwegen zijn voorzien van slagbomen, rode knipperlichten en alarmbellen. Er zijn ook overwegen die alleen voorzien zijn van lichten en bellen. En tot slot zijn er onbewaakte spoorwegovergangen. Deze zijn alleen voorzien van waarschuwingsborden.

Hoe zijn overwegen te herkennen?

Er zijn twee soorten verkeersborden, die u waarschuwen dat u een spoorwegovergang nadert. Dit bord geeft aan dat u in de buurt van een overweg met slagbomen bent:

Een overweg zonder slagbomen wordt met dit bord aangekondigd:

Onder deze beide borden staan één of meer rode diagonale strepen. Hieraan kunt u de afstand tot de spoorwegovergang aflezen. Elke rode streep staat voor 80 meter. Bij de overweg ziet u ook altijd een Andreaskruis. Een enkel kruis staat voor één spoor. Een dubbel kruis geeft aan dat u meerdere sporen oversteekt.

Waar moet u op letten bij een spoorwegovergang?

Volg altijd de instructies bij een spoorwegovergang. Stop zodra de knipperlichten aangaan en de alarmbellen klinken. Ook als de slagbomen nog opstaan. Ga pas rijden als de lichten en bellen uit zijn, er kan namelijk nog een trein komen. Sta nooit stil op de overweg. Steek deze pas over als u zeker weet, dat u kunt doorrijden. Bij onbeveiligde overwegen moet u extra goed opletten. Verminder uw snelheid en steek pas het spoor over als u zeker weet dat er geen trein aan komt.

Als u zich aan de regels houdt kunt u met een veilig gevoel een overweg oversteken. Ook met een goede autoverzekering gaat u met een goed gevoel de weg op. Uw auto verzekeren doet u eenvoudig online bij Allsecur.