Verkeersregels op rotondes

Bent u als automobilist op de hoogte van alle verschillende verkeersregels op rotondes? Allsecur zet alle regels voor u op een rij.

Ook rotondes hebben verkeersregels

Nederland hoort bij de meest verkeersveilige landen van Europa. Rotondes dragen ook bij aan de veiligheid op onze Nederlandse wegen. Deze zorgen voor minder gevaarlijke situaties en een betere doorstroming op verkeerspleinen en kruispunten. Helaas gebeuren er op rotondes ook ongelukken, omdat de regels zo vaak verschillen. Voor uw veiligheid is het belangrijk om te weten wat u het beste kunt doen bij een auto ongeluk, bekijk hier onze tips over wat te doen bij een auto-ongeluk

Er zijn veel verschillende rotondes, die allemaal weer andere verkeersregels kennen. Maakt u het wel eens mee dat u een rotonde in een aparte vorm oprijdt en geen idee heeft wat de verkeersregels zijn en wat u moet doen? Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk goed op de hoogte te zijn welke verkeersregels gelden op verschillende rotondes. Wie heeft er wanneer voorrang op de rotonde? Welke verschillende rotondes zijn er en hoe past u zich hierop aan?

Algemene verkeersregels bij rotondes

Als u een rotonde nadert, let dan goed op de borden en de tekens op de weg:

  • Zijn er geen verkeersborden of verkeerstekens die de voorrang regelen? Dan geldt de voorrangsregel: ‘rechts gaat voor’. U moet dan dus voorrang krijgen van de weggebruikers die op de rotonde rijden.
  • Zijn er wel verkeersborden of verkeerstekens die de voorrang regelen? Dan moet u voorrang geven aan alle weggebruikers die op de rotonde rijden.

Richting aangeven en verlaten van de rotonde:

  • Als u de rotonde op rijdt, hoeft u geen richting aan te geven. Verlaat u de rotonde? Dan moet u wel richting aangeven, want u gaat naar rechts.
  • Bij het verlaten van de rotonde geeft u voorrang aan fietsers die nog op de rotonde rijden.

Soorten rotondes in Nederland

In Nederland kennen we verschillende soorten rotondes die allemaal eigen verkeerssituaties en verkeersregels met zich meebrengen:

  • De meest voorkomende rotonde in Nederland is de voorrangsrotonde. Bij deze rotonde verleent u, als u de rotonde oprijdt, voorrang aan het verkeer dat al op de rotonde rijdt. Als de rotonde slechts één rijstrook heeft wordt dit een minirotonde genoemd.
  • Een meerstrooksrotonde is een rotonde met twee of zelfs drie rijstroken. Bij deze rotonde zijn geen voorsorteerstroken aanwezig. Bij drukke rotondes zijn er vaak meer rijstroken om een betere doorstroming te krijgen.
  • De turborotonde is een meerstrooksrotonde waarbij wel voorsorteerstroken aanwezig zijn. Voordat u de rotonde oprijdt, moet u voorsorteren. Door het kiezen van de juiste oprit komt u automatisch bij de juiste afrit. Deze rotonde zorgt voor veel veiligheid en een goede doorstroming.
  • De ovonde is een rotonde die meer dan vier aansluitende wegen bij elkaar komen. Daarom is de rotonde ovaal. Deze rotonde vindt u vaak waar het niet mogelijk is twee rotondes dicht bij elkaar te plaatsen. Deze rotonde wordt vaak gecombineerd met een voorrangs- of een turborotonde.
  • Als het wel mogelijk is twee rotondes vlak bij elkaar te leggen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een hondenbot. Deze rotondes met een klein stukje weg ertussen worden ook wel bottondes genoemd. Hier worden twee driekwarts-rotondes met elkaar verbonden. Dit zorgt voor veiligere situaties op kruisingen, omdat het doorgaande verkeer wordt gedwongen af te remmen.

Kent u de verkeersregels voor rotondes? Dan kunt u veilig de rotonde op!

Met deze goede voorbereiding en de verkeersregels van rotondes in uw achterhoofd, kunt u nu veilig de rotonde op! En rijdt u toch schade op een rotonde? Dan kan een Allsecur autoverzekering u van pas komen. Zo heeft u snelle hulp bij schade.