Scooters op de weg

Als automobilist kom je regelmatig een scooter op de rijbaan tegen. Hoe gaat u hier veilig mee om en wat zijn de verkeersregels?

Scooters op de weg: hoe gaat u ermee om?

Het vormt inmiddels een vertrouwd beeld op de weg: scooters die op de rijbaan rijden. Voor veel automobilisten voelt het toch wat onwennig, dat ze de weg moeten delen met scooters. Wat zijn eigenlijk precies de verkeersregels? En hoe zorgen we dat we allemaal veilig aan het verkeer deel kunnen nemen? Allsecur vertelt u graag meer over scooters op de weg.

Welke verkeersregels horen bij welke soort scooter?

Niet voor iedere scooter gelden dezelfde verkeersregels. Er zijn verschillende soorten scooters: snorscooters, bromscooters en motorscooters. Op de rijbaan zult u vooral te maken krijgen met bromscooter en motorscooters. Voor de motorscooter gelden dezelfde verkeersregels als een normale motor. Voor een bromscooter gelden echter speciale verkeersregels.

Wanneer mag een scooter op de weg rijden?

Een snorscooter moet altijd op het fietspad rijden, als deze aanwezig is. Een bromscooter mag binnen de bebouwde kom echter niet op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Als er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden. Dit fiets- of bromfietspad herkent u aan een blauw rond verkeersbord met een fiets en een brommer erop. Ontbreekt dit verkeersbord? Dan moet de bromscooter de rijbaan op.

De maximumsnelheid van brommers en snorfietsen

Voor snorfietsen geldt er een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Voor bromscooters verschilt dit echter. Op de rijbaan mogen ze 45 kilometer per uur rijden, op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde 40 kilometer per uur en op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 30 kilometer per uur.

Geef scooters de ruimte in het verkeer

Omdat scooters wat langzamer rijden, raken automobilisten wel eens ongeduldig. Het resulteert in bumperkleven bij de scooterrijder en inhalen op plekken waar dit niet veilig is. Ook het afsnijden bij het inhalen en het gebruik van grootlicht als het even niet snel genoeg gaat, zijn veelgehoorde klachten onder scooterrijders. Geef scooters op de weg de ruimte. Dit zorgt voor een aangenamere rij-ervaring voor iedere verkeersdeelnemer.

Helaas kunt u niet bij ons terecht voor een bromfietsverzekering. Voor een goede autoverzekering tegen een scherpe prijs bent u bij Allsecur echter aan het juiste adres!