Trams in het verkeer

Wat zijn de verkeersregels als u opeens een tram tegenkomt in het verkeer en waar moet u dan op letten?

Hoe gaat u om met trams in het verkeer?

Trams in het verkeer: hoe zit het ook alweer? Er bestaat veel onduidelijkheid over de verkeersregels rondom trams. Allsecur legt u deze verkeersregels graag uit!

Ongevallen in het verkeer met trams

Omdat niet iedereen goed op de hoogte is van alle verkeersregels met trams, gebeuren er nog regelmatig ongelukken. In de jaren 90 zijn er in Nederland meer dan 8000 ongelukken gebeurd, waarbij een tram betrokken was. Hierbij zijn zeker 2000 gewonden gevallen. Deze cijfers zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, maar er komen nog regelmatig incidenten voor met trams. De ongelukken worden vaak niet veroorzaakt door de onveiligheid van de tram, maar door onwetendheid van automobilisten en andere verkeersdeelnemers. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels rondom trams.

Alle verkeersregels rondom trams op een rij

Een tram heeft een bijzondere positie in het verkeer. De volgende verkeersregels gelden voor trams (buiten de reguliere verkeersregels):

  • Trams hebben altijd voorrang: of u nu op de fiets, te voet of met de auto bent. Lees hier de voorrangsregels in het verkeer;
  • Ook als een tram afslaat naar links of rechts, of van links of rechts komt, heeft deze voorrang;
  • Uitzondering: als u op een voorrangsweg rijdt en de tram niet, dan heeft u voorrang;
  • Trambestuurders moeten zich wel houden aan alle verkeersborden en verkeerslichten.