Rijden met uitstekende lading

Vervoert u wel eens grote ladingen met uw auto? Wij zetten alle regels bij een uitstekende lading voor u op een rij!

Regels bij een uitstekende lading

Soms past een grote lading nét niet helemaal in uw auto. Soms is een lading zelfs te groot voor uw aanhangwagen. Uw lading mag in sommige gevallen uitsteken aan de achterkant, voorkant en zijkanten van uw auto. Maar welke regels gelden hier nu precies voor? Allsecur zet alle regels omtrent een uitstekende lading voor u op een rij.

Deelbare en ondeelbare uitstekende lading

De regels voor uitstekende lading verschillen voor een deelbare en ondeelbare lading. Een ondeelbare lading is een lading die u redelijkerwijs niet kleiner kunt maken of op kunt splitsen. Bijvoorbeeld een ladder, een kano of pvc-buizen zijn ondeelbare ladingen. Voorbeelden van ondeelbare ladingen zijn ladders, kano’s of pvc-buizen. Bij een deelbare lading kunt u denken aan een pakket dat u kunt uitpakken in kleinere delen of een object dat u kunt demonteren.

Regels voor een auto met deelbare uitstekende lading

Een deelbare lading mag niet aan de voorkant of zijkant van uw auto uitsteken. Het mag wel aan de achterzijde uitsteken tot maximaal 1 meter. Deze lading hoeft u niet te markeren.

Regels voor een auto met ondeelbare uitstekende lading

Een ondeelbare lading mag aan de voorzijde 1 meter uitsteken, bijvoorbeeld met behulp van een imperiaal. Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van uw auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.

Heeft u een uitstekende lading? Denk aan uw veiligheid!

Zorg altijd dat de lading goed vast zit en niet kan gaan schuiven. Gebruik bijvoorbeeld spanbanden om uw lading te zekeren. Ook speciale dragers zoals bijvoorbeeld een imperiaal of een fietsendrager maken het vervoeren van uw lading een stuk veiliger.
Gaat het ondanks uw goede voorbereidingen toch mis? Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn. Een autoverzekering afsluiten is bij Allsecur in een paar simpele stappen geregeld.