Voetgangers in het verkeer

Het is belangrijk om als automobilist rekening te houden met alle voetgangers in het verkeer. Wij leggen u de voorrangsregels nog eens haarfijn uit!

Voetgangers in het verkeer zijn extra kwetsbaar

Ook voetgangers zijn deelnemers aan het verkeer. Als medeweggebruikers zijn ze extra kwetsbaar. Het is dus erg belangrijk om rekening met ze te houden in het verkeer. Maar wat zijn precies de voorrangsregels voor voetgangers? En hoe zit het met de verzekering als er een aanrijding met een voetganger plaatsvindt? Allsecur legt het u graag uit.

Wat zijn voetgangers?

Niet alleen mensen te voet zijn voetgangers. Ook iemand die een fiets, motorfiets, kinderwagen of rollator voortduwt is een voetganger. Net als mensen op skates, rolschaatsen, skateboards of steps. Ook personen in een gehandicaptenvoertuig zijn voetgangers, mits ze hiermee over de stoep of op een voetpad rijden.

Er gelden andere verkeersregels voor voetgangers in het verkeer

Voetgangers zijn wel weggebruikers, maar het zijn geen bestuurders. Er gelden voor hen daarom ook andere verkeersregels. Op een kruispunt moeten ze bestuurders voor laten gaan, ongeacht ze op een voorrangsweg lopen. Als u als automobilist afslaat, moet u het verkeer dat rechtdoor gaat voorrang geven, dus ook voetgangers. Ook bij een zebrapad moet u voetgangers voor laten gaan.

Aanrijding met een voetganger, bent u wel verzekerd?

Omdat voetgangers extra kwetsbaar zijn, hebben ze een beschermde status in het verkeer. Als er een ongeval tussen een voetganger en een auto plaatsvindt, is de bestuurder bijna altijd aansprakelijk. De schade wordt dan vergoed vanuit de WA-verzekering van de autobestuurder. Is het ongeluk niet uw schuld? Dan heeft dit bij Allsecur geen gevolgen voor uw no-claimkorting. De bewijslast ligt wel bij u. Verzamel daarom zoveel mogelijk getuigen.

Ongeacht of u voorrang heeft, houd altijd goed rekening met voetgangers. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar en lopen als voetganger een groter risico in het verkeer. De meeste ongelukken gebeuren bij het oversteken. Wees hierbij dus extra alert als automobilist.

Bent u nog niet verzekerd via Allsecur? Uw autoverzekering berekenen en direct afsluiten kan bij ons eenvoudig online.