Terug naar Allsecur Magazine

Maak je auto winterklaar

Brrrr het wordt kouder en kouder. Steeds vaker sta ik in de ochtend de ruiten van mijn auto te krabben. Het is dus echt tijd om de auto winterklaar te maken. Maar hoe doe je dat, je auto winterklaar maken? Hieronder volgt een aantal tips om je daarbij te helpen.

Volle accu

Het is mij al meerdere keren overkomen: je wilt de auto starten maar je accu is leeg. Een zwakkere accu is vaak de oorzaak van pechgevallen in de winter. Tijdens de winter is het koud en daar kunnen batterijen niet goed tegen. De accu is in feite een grote batterij en hoe kouder het buiten is hoe meer effect dit heeft op je accu. Controleer je accu dan ook regelmatig. Dit doe je met een spanningsmeter. Het is ook belangrijk om de leeftijd van je accu te controleren, accu’s hebben een levensduur van gemiddeld 6 jaar.

Goede verlichting

Het klinkt zo logisch, zorg dat je lichten van je auto het (goed) doen. En wees niet zuinig met het gebruik ervan. Zeker bij auto’s met automatische verlichting is het belangrijk de lampen zelf in te schakelen als het zicht minder is door bijvoorbeeld mist of regen. Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk in de winter. Wel is het in de wintermaanden nog belangrijker om beter zichtbaar te zijn in de donkere dagen.

Opletten bij het parkeren van je auto

Maak in de winter bij het parkeren liever geen gebruik van de handrem. De handrem kan gemakkelijk vastvriezen. Zet de auto in de versnelling om dit te voorkomen. En bescherm de ruiten van je auto met een krant of een autoruitbeschermer als je hebt geparkeerd. Zo hoef je nooit te krabben en je ruiten blijven schoner, waardoor je veiliger autorijdt. Daarnaast heb je zo je accu niet nodig om het ventilatiesysteem te gebruiken om de ruiten te ontdooien. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

De juiste autobanden

Zorg dat je banden voldoende profiel hebben. Met onvoldoende bandenprofiel kan je zomaar gaan slippen wanneer je met de auto remt. Winterbanden zijn ook altijd een optie, alhoewel deze in Nederland niet verplicht zijn. Let overigens op wanneer je op wintersportvakantie gaat. In sommige landen zijn winterbanden wel verplicht.

Wat er in je auto moet liggen

Als het winter is, is het belangrijk dat je de juiste zaken in je auto hebt liggen. Denk hierbij aan een ijskrabber, een wollen deken en een zaklamp.

Een wintercheck

Heb je geen zin om alles zelf te checken of wil je er zeker van zijn dat je niks over het hoofd ziet, laat een wintercheck uitvoeren door de expert. Zo weet je zeker dat je goed zit. De kans dat je staat te koukleumen naast een kapotte auto wordt zo een stuk kleiner.

Funnel entry

Nl